3.: FONTOSSÁGI SORREND, REND, RENDSZEREZÉS:

célok rendszerezése
IDŐ = PÉNZ
REND = több SZABADIDŐ
RENDSZEREZÉS = IDŐ CSINÁLÁS = PÉNZ CSINÁLÁS


- Ötleteidet, új céljaidat, álmaidat AZONNAL írd le!
- Legyen egy átlátható fontossági sorrendel ellátott struktúra a jegyzeteid kezelésében (pl. cetlik, jegyzetek, naptár, telefon, számítógépen..)
- Főbb céljaid legyenek papíron is leírva, s hordd őket mindig magadnál pl kis képet nyomtathatsz a tárcádba, szobád falaira, stb..
+ Minden egyes élelmiszerbevásárlásodnál egyél/igyál újat, amit még SOHA nem próbáltál!! Akár csak márkában mást, akár valami totál újat, ez segít hozzászoktatni magad ahhoz, hogy mindig valami újat is elérhetsz (s sok új fincsi tápra is lelhetsz).

Külső világ és az online összefügg, ezért tegyél "kint" is rendet a fizikai világban, hogy átláthatóbb legyen minden, s így hamarabb el tudd érni céljaidat. Azaz OFFLINE:

- Tudd MINDENRŐL mi hol van és mi mi célt szolgál (pl. hasznos egy külön "elrendezni" címkéjű polc, a még el nem rendezett tárgyaknak, + egy "másoknak" címkéjű polc mások nálad hagyott tárgyainak, azaz pl. egy alap "kijövő" és "bejövő" kategória, + külön rész a banki papíroknak, külön a lakáspapíroknak, külön az üres papíroknak, külön az üzlet és külön a zoknik stb..)
- Ha egyszerűen túl bonyolultnak tűnik az, hogy létezhet olyan, hogy tényleg MINDENNEK tudod MINDIG a helyét, akkor csak simán szerezz be pár új polcot, vagy szekrényt, irattartó mappát, lakást, vagy valamit, mert ilyenkor csak simán TÖBB HELYRE van szükségük a cuccaidnak..!
célok rendszerezése
Tehát ha a rendetlenség megszűntethetetlennek látszik, akkor egyszerűen csak több új üres, szabad hely kell (polc pl.), ennyire egyszerű! ;))
3.2. Számítógépen REND:

célok kitűzése Ajánlott mapparendszer:
- "__MÚLT mappa az emlékeidnek és egyéb "hátha kell még" dolgoknak évszámok szerinti almappákban, hogy átláthatóbb legyen a múltad, mert "akinek nincs múltja annak jövője se" ugye :D
- "__JELEN" mappa az aktuális dolgoknak, jelenlegi projectjeidnek, ill. folyamatos ügyeidnek
- "__JÖVŐ" mappa a céljaidnak ( dátumok vagy alkategóriák szerint mint pl. kaja / wellness célok, tárgyi célok, utazási célok, üzleti célok, stb..)
- sok "_ELRENDEZNI" mappa akár mindenhova, hogy ami még nincs elrendezve azt egyből beledobd s így legalább abban mindig biztoss lehess, hogy ami ezen kívül van az már mind zsírul elrendezett adat.
- "_INSTALL" mappa a fontos programok install fájljaihoz, ill. minden olyan cucc, amit általában csak 1x kell feltelepíteni, de azt minden formatálás után, hisz ha netán Te is windowst használnál, akkor tudod, hogy azt alapból egy külön merevlemez particióra érdemes rakni mert sűrűn kell neki a teljes rendszer újrarakás, hogy ne lassuljon le a a használhatatlanságig az egész.. De persze én nem véletlenül ajánlom a windows helyett a LINUX-ot!!!
+ "_MP3" + "_FILM" + "_PROGRAMOK" + "_JÁTÉKOK" + stb. + "_MENTÉS" mappa ugye, hisz mentsd sűrűn ki tartalék vinyóra, vagy felhő tárhelyre a fontos adataidat, kb. havonta legalább..

Jegyzetek rendszerezése:
- "MOST.txt" a legfőbb fontossági sorrendben, amit éppen aktuálisan bárhonnan a legsürgősebb
- "$$$ PÉNZ MOST $$$.txt" a pénzügyi területek között a legfőbb fontossági sorrend
+ Könyvjelzők rendszerezése a legfontosabbak szerint (nálam így, hogy melyik cég átlag mennyit hoz havi passzív):


E-mail postafiókod rendszerezése:
célok adatok email rendszerezése - Szintén MÚLT, JÖVŐ, MOST címkék + "várom a választ" címke (mert az elküldött levelek közt elkallódik sokszor a levél a fontos kérdéssel.. ), + "regisztrációk" címke, + címke minden létező dologra, mert egy levélre több címkét is rakhatsz! Ezért használj pl. facebook helyett a fontos dolgaidhoz gmailt pl. vagy olyat ahol szintén vannak címkék, mert egyszerűen címkék nélül végtelen időd veszne kárba (sok fontos emaillel és céllal együtt!!)
- Célirányosan címkézd email címlistádat is, hosszútávon nagyon hasznos! (pl. ugye kit honnan ismersz, család, üzlet, sport, stb. vagy a foglalkozások alapján, mikor később épp keresnél egy szakértőt ugye..)
- A gmailnél még színeket is adhatsz a címkéidnek, s szűrőkkel automatán címkézhetsz is leveleket így már egyből átláthatóbb a napi több tucat email! =)


+ Az Internetes könyvjelzőidet is érdemes rendszerezni, főleg ha google chromeot használsz, hisz az megjegyzi őket "a felhőben" így akármelyik gépről ugyanúgy elő tudod hívni és még ha tönkremegy a gépet se veszik el a sok hasznos cucc ha csináltál vele szinkronizálást, vagy be vagy jelentkezve.


+ MINDIG MINDENHOL nézd át újra a dolgokat, hogy a jelenhez igazítsd a FONTOSSÁGI SORRENDeket !!!!


+ Mentsd sűrűn ki tartalék vinyóra, vagy felhő tárhelyre a fontos adataidat, kb. havonta legalább..

+ Szinkronizálhatod a különböző internettel rendelkező eszközeidet (mint pl. laptop, asztali számítógép, okostelefon , így minden eszközödről nemcsak a kedvenceidet érheted el a google chromeal így szinkronizáltan, hanem akár egyéb s minden adatodat is!)


+
mappa rendszerezés
+ a "_" , "-" , "$", "___" , "---" , "-----------------" , "A", "B", "C", 1, 2, 3, "+++" , "______" , "-->", "##" stb. jelekkel akár fileokban is átláthatóbbá teheted a dolgaid, valamint akár a mappáid megjelenítési sorrendjét is tudod velük befolyásolni..! ;)


A legtöbb ember max azt csinálja hogy az mp3akat meg a filmeket meg a képeket külön rakja és ennyi, de azon túl már ŐSKÁOSZ a gépük, pedig a legfontosabb adatokat lenne a leginkább értelme értelmes rendszerbe szervezni. Pl. a céljaid a jövő mappán belül fontossági sorrendbe +tervekkel elrendezni stb.. :)
A képek mappán belül is lehet még pl. "lehet nagyságrendekbe rendezni" és "nem lehet nagyságrendekbe rendezni" s akkor ugye mivel a legtöbb dolog rendezhető nagyságrendbe ezért azokat rájöttem így a legegyszerűbb megtalálni, hogy a "_NAGYSÁGRENDEK" mappán belül csináltam olyan almappákat, hogy külön a molekula szintű dolgok, tárgyak, állatok, emberek, házak, szigetek, természet, kontinensek, bolygók, stb stb. Hisz mindig amikor bármi konkrétat keresel először a nagyságrendjét a legegyszerűbb belőni.

Az általatok készített fotókat meg szerintem nem a képek mappában érdemes tárolni, hanem a múlt mappában dátumok szerinti almappákban dátum és esemény almappákban. Tehát javaslom, hogy a dátumokat mindig a mappákba is írd bele (s lehetőség szerint a fileokba is) az egyéb kulcsszavak mellett (pl. hogy hol van az ábrázolt valami), mert a windoz nemigen megbízható dátumok terén sem.. s így garantáltan jobb lesz a memóriád is és a fotókat is mindig meg fogod tudni találni kb. fél másodperc alatt a múlt mappádban egy konkrét dátumú almappában mikor így már sokkal jobban emlékszel alapból mindenre!! ;))

Sokan még a filmek mappán belül se rakják külön a cuccokat, pedig aszerint, hogy szinkronos vagy feliratos + "láttam" / "nem láttam még" legalább elég hasznos lenne pl..
S természetesen még az mp3akat is külön szedtem nem előadó vagy stílus, hanem aszerint, hogy mikor hallgatom szívesen, (aszerint mappázni, hogy ki az előadó full fölösleges, arra úgy is lehet keresni), így egy jó nagy mappányit egyből tudok mindig lejátszatni akármihez is van kedvem vagy akármilyen népek is jönnek át :)
Igazából sokkal hatékonyabb lenne ha mappák helyett címkézős lenne a filerendszer is mint a gmail, de azért átlaghoz képest így is fényévekket lehet segíteni az időteremtésben! =))


-